باز نگری و خانه تکانی درسی در عید نوروز

مقالات

باز نگری و خانه تکانی درسی در تعطیلات عید نوروز

باز نگری و خانه تکانی درسی

هر چه به زمان برگزاري آزمون سراسري نزديک مي‌شويم، داوطلبان بسياري زمان مطالعه و کيفيت درس خواندن خود را بالاتر مي‌برند و با جديت بيشتري براي کنکور آماده مي‌شوند. در اين ميان، ايام عيد، به دليل اهميت خاصي که در مطالعه و آمادگي براي کنکور دارد، به دومين گذرگاه طلايي داوطلبان معروف است؛ اما همان طور که همه خانواده‌هاي ايراني براي رسيدن نوروز و سال نو، کارهاي مختلفي انجام مي‌دهند تا بخوبي به استقبال عيد روند، لازم است که شما داوطلبان عزيز هم براي آمادگي بيشتر، براي استقبال از يک عيد به تمام معني کنکوري، کارهايي انجام دهيد. يکي از کارها اين است که يک بازنگري و خانه تکاني درسي انجام دهيد و با سنجيدن آنچه که تا الان انجام داده و آنچه که در آينده لازم است انجام دهيد، هر چه بيشتر به سوي موفقيت گام برداريد.

 

    کارهاي زيادي است که شما مي‌توانيد در اين خانه تکاني درسي انجام دهيد تا نتيجه بهتري از تلاش خود بگيريد. شايد با خود بگوييد که تعطيلات نوروز در بهترين حالت بين چهاردهتا شانزده روز است و آيا اين مدت، ارزش آن را دارد که بخواهيم اين همه تلاش کنيم. قبل از هر چيز بايد بدانيد که هدف از اين خانه تکاني، نگاهي به وضعيت خودتان و شرايطي است که در آن قرار داريد، و دوم اينکه از آنجايي که ايام عيد براي همه کنکوري ها مقطع بسيار حساسي از نظر آمادگي براي کنکور محسوب مي‌شود، هر داوطلبي بايد تمام سعي خود را انجام دهد تا از اين فرصت بخوبي بهره بگيرد. اين نکته را نيز در نظر داشته باشيد که اسفند ماه بيشتر به جهت موقعيت زماني، يک نقطه عطف است، و افرادي که در اين برهه زماني جهت حرکت خود را اصلاح ميکنند، در ادامه مسير(چند ماه باقي‌مانده) وضعيت بهتر و مساعدتري دارند. به همين دليل، داوطلبان سالهاي گذشته که در اين زمان تغييري در فعاليتهاي خود ايجاد کرده و نتيجه قابل قبولي گرفتهاند، به دانشآموزان و داوطلبان فعلي هم توصيه مي‌کنند که يک بار و به صورت اصولي در اسفند ماه، خود و نحوه مطالعه‌شان را بسنجند. اصولاً داوطلباني که اين کار را انجام مي‌دهند، مي‌توانند به موفقيت خود در ماه‌هاي آينده اميدوارتر باشند. همين اميدواري و روحيه مضاعف، سبب ميشود که اين داوطلبان در ماه‌هاي آخر با توان مطالعاتي بيشتر و به صورت اصولي‌تري فعاليتهاي درسي‌شان را به پيش برند. ما در مقاله‌هاي بعدي درباره چگونگي مطالعه در روزهاي عيد صحبت خواهيم کرد؛ اما در اين مقاله تصميم داريم درباره مقدمات مطالعه در تعطيلات نوروز صحبت کنيم. براي اينکه از ايام عيد و پس از آن بخوبي استفاده کنيد، به موارد زير توجه داشته باشيد:

برنامه درسی خودتان را مورد نقد و بررسي قرار دهيد

يکي از کارهايي که شما در اين روزها بايد انجام دهيد تا در تعطيلات نوروز بهتر درس بخوانيد، اين است که به برنامه مطالعاتي قبلي خود نگاهي بيندازيد و آن را مورد نقد و بررسي قرار دهيد. يکي از مهم‌ترين ارکان مطالعه، برنامه‌ريزي درسي است. به عنوان گام اول، اگر شما برنامه‌ريزي خوبي براي مطالعه خود داشته باشيد، مي‌توانيد اميدوار باشيد که طبق اصول پيش رفته و حتماً نتيجه خوبي کسب مي‌کنيد، و اگر برنامه شما مشکل داشته باشد، هر قدر هم که کوشا باشيد، باز هم نمي‌توانيد به موفقيت دلخواه خود برسيد؛ پس در اين برهه زماني حساس، مثل يک انسان بي‌طرف، برنامه درسي خود را مورد نقد قرار دهيد، نقاط قوت و ضعف آن را يادداشت کنيد و به اين نکته يک بار ديگر توجه کنيد که: آيا سهم دروس با توجه به اهميت و ميزان مطالعه آن در برنامه درسي گنجانده شده است يا نه؟ آيا زمان‌هاي مرور و تست‌زني به ميزان کافي در برنامه‌تان وجود دارد و اصلاً برنامه شما چه کاستي‌هايي داشته است که رفع آن مي‌تواند به موفقيت بيشتر شما کمک کند؟ آيا برنامه‌اي که تا به حال با اتکا به آن، به مطالعه مي‌پرداختيد خوب بوده است؟ آيا مي‌توانيد با اين برنامه ادامه دهيد؟ همان گونه که اشاره کرديم، برنامه مطالعاتي، يکي از مهم‌ترين ارکان آمادگي براي کنکور است، و اگر اين اصل قوي نباشد تلاش شما آن نتيجه لازم را در بر نخواهد داشت.
     مهم‌ترين نکته در اين قسمت آن است که ببينيد در ماه‌هاي باقي مانده مي‌خواهيد که چه کاري انجام دهيد. جواب اين سؤال در برآورد مطالعاتي شماست. پس از اينکه متوجه شديد چه درس‌هايي را لازم است بيشتر بخوانيد و چه درس‌هايي را کمتر و مرور نهايي و تست زني سرعتي را از چه زماني شروع کنيد، اگر لازم است، در برنامه مطالعاتي خود تغيير ايجاد کنيد.

برآوردي از مطالعه خود داشته باشيد   

اگر مي‌خواهيد براي روزهاي باقي مانده به طور مؤثري وارد ميدان شويد، لازم است که نگاهي به آنچه تاکنون مطالعه کرده‌ايد، داشته باشيد و ببينيد که: آيا درس‌ها را طبق بودجه‌بندي کنکور و بر اساس اهميتشان مطالعه کرده‌ايد؟ آيا اين مطالعه تا الان کافي بوده است؟ بر اساس آنچه تا کنون مطالعه کرده‌ايد و نيز اهميت دروس، لازم است که چه درس‌هايي را بيشتر و چه درس‌هايي را کمتر مطالعه کنيد؟ از نظر مطالعه دروس، خلاصه‌برداري، مرور و تست زني در چه وضعيتي هستيد و نسبت به برنامه‌ريزي کلي که در ابتدا داشته‌ايد، چقدر موفق شده‌ايد که دروس را مطالعه کنيد؟ براي انجام اين کار مي‌توانيد به صورت زير عمل کنيد:
1-    روي يک کاغذ اسم درس‌ها را بنويسيد و جلوي آن يادداشت کنيد که از هر درس چه قسمت‌هايي را خوانده‌ايد، چقدر تست زده‌ايد، و از چه منابعي تست زده‌ايد؟ به اين فرم اصطلاحاً «روندنما» گفته مي‌شود. پر کردن اين فرم کمک مي‌کند که ببينيد در کجا قرار گرفته و چه کارهايي انجام داده‌ايد و چه کارهايي را بايد انجام دهيد.
2-    به بودجه‌بندي سؤالات کنکور توجه کنيد. در فرصت باقي مانده تا کنکور، به وزن درسي‌هايي که مي‌خوانيد توجه کامل داشته باشيد.
3-    درس‌ها در اين موقع سال از يکي از حالات زير خارج نيستند:
یک : آنها را نخوانده‌ايد;
ممکن است اين درس‌ها شامل درس‌هايي شود که در مدرسه درس داده شده است و شما آنها را نخوانده‌ايد؛ يعني عقب افتاده‌ايد، که در اين صورت، بايد در اسرع وقت، بسته به اهميت آن، جبران کنيد؛ يا اين درس‌ها در مدرسه درس داده نشده، ولي قرار است که تدريس شود. لطفاً شما از کلاس خود جلو نزنيد و به جاي نگران بودن از اينکه درس‌ها کي تمام مي‌شود، نگران درس‌هايي باشيد که تمام شده است و شما هنوز آن دروس را خلاصه‌نويسي نکرده، نخوانده يا تست نزده‌ايد؛ يا اين درس‌ها، درس‌هايي است که قرار نيست در مدرسه درس داده شود. اين مباحث را شناسايي کنيد، به بودجه‌بندي آن توجه کرده و سعي کنيد که تا اول ارديبهشت يا نيمه اول آن، اين مباحث را هم تمام کنيد و براي جمع بندي دوم که خرداد ماه است، آماده باشيد.
دو : درس‌ها را خوانده‌ايد;
اين درس‌ها، شامل درس‌هايي مي‌شود که آنها را به طور کامل خوانده، خلاصه‌نويسي کرده، سر کلاس خوب فهميده، تست‌هايش را زده‌ايد و کاملاً نسبت به آنها احساس خوبي داريد. اين مباحث نقطه قوت شما هستند و بايد آخر هر هفته يا دو هفته يک بار، آنها را مرور کنيد تا تثبيت شوند؛ يا درس‌ها را خوانده‌ايد، ولي احساس مي‌کنيد که هنوز به طور کامل آنها را ياد نگرفته‌ايد. اين درس‌ها را با تست زدن به گروه اول تبديل کنيد. توجه کنيد: گفتيم که با تست زدن، نه خواندن؛ زيرا اگر شما در اين درس‌ها مبادرت به تست‌زني بکنيد، علاوه بر رفع اشکال، مهارت تست زني خود را نيز در اين درس‌ها بالا خواهيد برد؛ يا درس‌ها را خوانده‌ايد، ولي اصلاً آنها را ياد نمي‌گيريد و نمي‌فهميد و يا چند روز بعد فراموش مي‌شود. به بودجه‌بندي سؤالات مراجعه کنيد؛ اگر اين درس اهميت کمي دارد، شايد بتوان آن را حذف کرد، و اگر پر اهميت است به يکي از شکل‌هاي زير آن را بر طرف کنيد:
حالت اول: وقت بيشتري بگذاريد و بهتر بخوانيد و روش مطالعه خود را عوض کنيد؛ چون اگر روشتان درست بود بايد تا حالا جواب مي‌داد.
حالت دوم: با دوستان قوي‌تر خود اين مبحث را کار کنيد و با هم رفع اشکال کنيد.
حال سوم: اگر در بودجه‌بندي سؤالات، اين مبحث سهم کمي داشت، آن را رها کنيد.
 
بخش دوم به زودی قرار میگیرد….

جهت دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید 09127523889

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مقالات
چگونه فیزیک کنکور را ۱۰۰ بزنیم

چگونه فیزیک کنکور را ۱۰۰ بزنیم؟ یکی از دغدغه های داوطلبان کنکوری در گروه های آزمایشی ریاضی و تجربی درس فیزیک میباشد درسی استدلالی و نیز محاسباتی که اکثر دانش آموزان از آن هراس دارند و معمولا درصد پایینی در آن کسب میکنند. اما نکاتی ساده و کاربردی وجود دارد …

اسلایدشو
نکات طلایی مطالعه برای کنکور ( بخش سوم )

نکات طلایی مطالعه برای کنکور ( بخش سوم ) نکات طلایی مطالعه برای کنکور – بهترین روش نشستن برای درس خواندن یکی دیگر از نکات مطالعه برای کنکور، بهترین روش نشستن برای درس خواندن می باشد. نشستن صحیح هنگام مطالعه برای همه داوطلبان به ویژه افرادی که زیاد مطالعه می …

اسلایدشو
نکات طلایی مطالعه برای کنکور ( بخش دوم )

نکات طلایی مطالعه برای کنکور ( بخش دوم ) کیفیت هوای تنفسی: کیفیت هوای تنفسی مکان مطالعه برای کنکور، هم از نظر ایجاد نشاط و هم از لحاظ فراهم آوردن موجبات کسالت خیلی مهم است. تنفس در اتاق در بسته که هوا به قدر کافی در آنجا وجود ندارد، باعث …

تماس تلفنی